A klíma tisztítás a berendezés működését javítani tudja

klima, klíma karbantartás, klíma tisztítás

A klíma tisztítást évente legalább kettőször el kell végezni a klíma karbantartás részeként. A nyári légkondi szezont ne kezdje koszos berendezéssel!

Miért kell rendszeresen kitakarítani a berendezést?

Mit találunk egy légkondicionáló belsejében, ha felnyitjuk és már egy jó ideje nem takarítottuk? A készülék működése közben pára csapódik le, aminek következtében gombák telepednek meg az alkatrészek felületén. A por is bejut a réseken keresztül. Ami szemmel nem látható, az a kórokozók mennyisége, ami egy elhanyagolt klímában szintén megtalálható.

A kosz és baktérium mind kijut a működő készülék résein keresztül. Emiatt a szobák levegőjének minősége jelentősen megromolhat, a szoba levegőjét fogyasztók egészsége pedig veszélybe kerül, a közérzete pedig rosszabbá válhat. Az sem elhanyagolható, hogy a koszos klíma alacsonyabb hatásfokon teljesít és többet is fogyaszt.

A tisztítás gyakorisága függ attól, hogy milyen környezetben és milyen gyakran kapcsolják be a klímát. Otthoni vagy irodai készülék? Csak hűtésre vagy fűtésre is használják a berendezést? Az évi két alkalomból évi négy is válhat, ha a készülék használatának jellemzői ezt indokolják.

Házilag vagy szakemberrel történjen a tisztítás?

A karbantartáshoz csak felkészülten érdemes hozzákezdeni. A berendezés épségének érdekében inkább szakemberre ajánlott bízni a tisztítást is, még akkor is, ha az egyszerűen kivitelezhetőnek tűnik.

A légkondicionáló megtisztításának lépései azzal kezdődnek, hogy a készüléket áramtalanítani kell. A szakember ezután szétszereli, hogy szabaddá váljanak a belül található alkatrészek. A teljes felületet kezelni kell professzionális, fújható formájú gombaölő szerrel. A szűrők tisztítása a klíma modelljétől függ, egyes típusokat másként kell tisztítani. A cseppvíztálca, a hőcserélő és a burkolat sem maradhat ki a tisztításból és a fertőtlenítésből. Ha a szakember a végére ért a feladatoknak, még hátra van a berendezés tesztelése.

A klíma hosszú távon bírja, ha megfelelő karbantartást kap, amikor szüksége van rá.

 

Amennyiben kérdése van valamely szolgáltatásunk kapcsán, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!

Kapcsolat