A H tarifa részletei: minden, amit tudni érdemes!

fütés kliímával, klima, klíma beszerlés, Polar

Az első pillantásra talán kevesen vannak tisztában vele, de a lakossági áramszolgáltatás területén számos lehetőség közül választhatunk. A H tarifa az egyik elérhető áram díjszabás, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy kedvező áron lehessen működtetni a hőszivattyúkat és a megújuló energiával működő fűtési rendszereket, például a napenergiából működő fűtőberendezéseket. Ezt a különleges díjszabást 2010-ben rendeletben vezették be, és azóta az egyetemes áramszolgáltatás keretein belül igényelhető.

Milyen áramtarifák közül választhatunk?

  • A1 tarifa: Ez a legelterjedtebb áram díjszabás, amely általánosan használt. Ebben a tarifában nincsenek zónaidők, tehát éjjel-nappal ugyanazon az áron jutunk hozzá. Az ár 2523 kWh/év-ig 35,2 Ft/kWh kedvezményes áron érhető el, felette pedig 70,1 Ft/kWh a tarifa.
  • A2 tarifa: Ez már zónaidős tarifa, ahol a csúcsidő hétköznapokon 7:00 és 23:00 között van, míg a völgyidőszak a hétköznapokon és a hétvégéken 23:00 és 7:00 között van. A csúcsidő áram díja 43,4 Ft/kWh, míg a völgyidőszak ára csak 32,7 Ft/kWh, lakossági piaci áron pedig mindkettő 70,1 Ft. Az  A2 tarifát érdemes választani, ha a fogyasztásunk legalább felét éjszakára vagy hétvégére tervezzük.
  • B tarifa: Ez a tarifa korábban éjszakai áramként volt ismert, de ma már vezérelt áram néven fut. A B tarifa készülékekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, tehát külön mérővel vannak ellátva, és nem csatlakoztatják őket a dugaljba, hanem fixen a hálózatra kapcsolódnak. Ilyen berendezések például a bojlerek. Az ára 2523 kWh/év-ig 23,5 Ft/kWh, felette pedig 60,9 Ft/kWh. Ezt a tarifát választhatjuk az A1 vagy A2 díjszabás mellé kiegészítésként.
  • Geo tarifa: Ez a speciális díjszabás hőszivattyúkhoz lett kifejlesztve. A Geo tarifa az MVM Émász Áramhálózati Kft. és az ELMŰ Hálózati Kft. szolgáltatási területén, kizárólag az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kereskedelmi szerződéssel érhető el, egyetemes szolgáltatásban, de 2021. szeptember 1-jétől új szerződések nem köthetők B Geo tarifával. Ebben a tarifában a berendezés vezérelt áramkörhöz csatlakozik, és naponta legalább 20 órán keresztül biztosítja az áramot a hőszivattyúk számára, legfeljebb 2 óra megszakítással.

Megújuló energiaforrások és hőszivattyúk: a H tarifa

A H tarifa kifejezetten a hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez lett tervezve. Fontos jellemzője, hogy nem érhető el egész évben, hanem fűtési célra csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe. Az ára 23,5 Ft/kWh, és a H árszabás esetén a fűtési idény fogyasztására nem alkalmazzák a lakossági piaci árat. Az árszabás fűtési idényen kívüli fogyasztásra is érhető el 2523 kWh/év-ig, amelynek ára 35,2 Ft, felette pedig 70,1 Ft. 

H díjszabás: kedvezményes fűtési tarifa

Lássuk, mit kell tudni az H tarifáról! 2010. április 16. óta elérhető lakossági felhasználásra, hogy kedvező áron lehessen használni az áramot olyan rendszerekben, amelyek a napenergiából vagy más megújuló energiaforrásokból működnek, például a hőszivattyúk. H tarifa igénylés klímához is rendelhető. A H tarifás klímák magas energia besorolással rendelkeznek. A klíma H tarifa a fűteni is tudó készülékekre vonatkozik.

A keringető szivattyúk, kompresszorok vagy hőszivattyúk üzemeltetése tehát ezen a tarifánál a leggazdaságosabb. Bár csak szezonálisan elérhető, október 15. és április 15. között minden nap, megszakítás nélkül, folyamatosan igényelhető, és nagyon kedvező áron.

A H tarifa igénylése és bekötése:

Ha odáig eljutottunk, hogy gazdaságos és az egyébként is környezettudatos rendszerünknek további előnyöket kölcsönöz, akkor felmerül a kérdés, hogy miként zajlik maga az igénylés?

A H tarifa beköttetéséhez fel kell venni a kapcsolatot az illetékes áramszolgáltatóval – a díjszabás rendeletben szabályozott, így az ország egész területén elérhető. A szolgáltatónál elérhető az igénylőlap, be kell nyújtani a csatlakoztatni tervezett készülékek, berendezések adatlapját. Akár a B típusú, éjszakai, vezérelt áram mellé is igényelhető ez a tarifa.

A bekötést csak regisztrált szerelő végezheti el és a bekötés során egy külön mérőt kell majd felszerelni, mivel nem leválasztható, külön mérhető áramkörre szükséges bekötni, egy két tarifás mérő segítségével.

Hogyan néz ki ez a két tarifás mérő? Összegyűjtöttünk minden információt, ami a H tarifás mérő kijelzőjének értelmezéséhez szükséges.

Az OBIS kódot a bal felső sarokban találjuk: a 181-es a kedvezményes regiszterű (HT), a 182-es pedig a normál regiszterű fogyasztást jelöli.(NT).

A felső sort végignézve: az ERR a mérő hibajelzésekor rajzolódik ki, míg az L1 jelölés az egyfázisú bekötést, az L123 a háromfázisú bekötést jelzi. Az alsó sorban található MBJ jelzés a mágneses manipulációra utal, míg a +/-P az energia irányát mutatja. A kijelzőn található piros LED pedig végig a fogyasztással arányosan fog villogni.

Érdemes tehát új fűtési rendszereink tervezésekor a megfelelő szigetelés mellett a megújuló energiaforrásokban és hőszivattyúkban gondolkodnunk, hiszen rendkívül kedvező árú villamos energiával tudjuk működtetni őket a H tarifának köszönhetően.

 

Polar klímacsere program

Split klíma készülékek

Multisplit klíma készülékek