Mik az első lépések a hőszivattyú telepítése előtt?

hőszivattyú, hőszivattyú értékesítés, hőszivattyú telepítés

A hőszivattyú telepítés előtt bizonyos dolgokkal nem árt tisztában lenni. Legyen felkészült, ezután bátran keressen bennünket a szereléshez!

Manapság egyre nagyobb az érdeklődés a hőszivattyúk iránt. Ennek elsősorban anyagi okai vannak, ugyanis a hőszivattyús rendszerek teljesen függetlenek a fosszilis energiahordozóktól, így nem kell aggódni a változó földgáz árak miatt. Üzemeltetése költséghatékony, hosszú távon jelentős összegeket takaríthatnak meg a felhasználók a berendezésekkel. A hőszivattyúk a környezetvédelmi irányelvekhez is passzolnak, alkalmazásuk során nem bocsátanak ki semmilyen káros anyagot.

Mindezen információk alapján nem csoda, hogy ennyire sokan szeretnék megtapasztalni a készülékek előnyeit, azonban mielőtt megtörténne a hőszivattyú telepítése, fontos ismerni az első lépéseket. Ha az ember azonnal a szerelést erőlteti, igen kényelmetlen helyzetekkel szembesülhet, és még a hőszivattyú optimális működése is veszélybe kerülhet.

Mi is az a hőszivattyú?

A hőszivattyú olyan fűtő/hűtő berendezés, ami az egyik oldalról kivont hőt a másik oldalra szállítja, tehát az egyik irányba fűt, a másikba pedig hűt. Tulajdonképpen a természetben elérhető energiát hasznosítja fűtésre, használati melegvíz előállítására, ráadásul képes a lakás hűtésére is. Amikor hűtünk akkor ez a körfolyamat megfordul. 

Leggyakoribb típusok:
Víz-víz hőszivattyú: a működési elve miatt szükség van egy forrás kútra, melyből vizet lehet nyerni a működéshez, majd egy vagy több elnyelő kútra, amire azért van szükség, mert vissza kell juttatni a fűtéshez elhasznált vizet. A telepítés előtt próbafurást kell végezni és megvizsgálni áll e rendelkezésre elegendő mennyiségű víz. 
Levegő-víz hőszivattyú: ezt a rendszert lehet a legköltséghatékonyabban kivitelezni. A hőszivattyú kompresszora által összesűrített és felmelegített gázt kell bevezetni egy hőcserélőbe ahol átadja a hőt a lakás fűtővizének. A hőleadás következtében a gáz halmazállapotú hűtőközeg folyékony lesz, kondenzálódik, lecsapódik.
Talajszondás hőszivattyú: ez a rendszer a talaj geotemikus energiájából nyeri a hőt. Költséghatékony rendszer, de a kiépítése nagyon költséges. Engedélyekhez kötött (bányakapitányság), a talajba való fúrás miatt. 

Az első és legfontosabb a hőszivattyú telepítése előtt az, hogy megtörténjen az épület energetikai felmérése. Erre azért van szükség, hogy a tulajdonosok pontos képet kapjanak arról, hogy milyen teljesítményű berendezésre lesz majd szükség.

Kell ismerni az ingatlan hőveszteségének mértékét is

Az ingatlan hőveszteségét is tanácsos megvizsgálni, már csak azért is, mert a hőszivattyú fő feladata lesz pótolni az elveszett hőt. Tudni kell, hogy mekkora veszteséggel kell számolni, mert így fog tudni hatékonyan működni a berendezés. Minél alacsonyabb a hőveszteség az adott ingatlanon belül, annál hamarabb fog megtérülni a készülékre fordított összeg.

Cégünk foglalkozik hőszivattyú értékesítéssel és telepítéssel is. Nálunk megfelelő iránymutatást kaphatnak az ügyfelek, szívesen segítünk az első lépésekkel kapcsolatban is, így minden zökkenőmentes lehet. Ingyenes helyszíni felmérésünk igénybevételével pedig bővebb információhoz juttatjuk leendő ügyfeleinket, hogy tényleg a számukra megvalósítható és legoptimálisabb rendszer kerüljön beszerelésre. 

Honlapunkon bővebb információkat is találhat rólunk, szolgáltatásainkról. Ha kérdései lennének, keressen minket bizalommal a megadott elérhetőségeinken!

 

Amennyiben kérdése van valamely szolgáltatásunk kapcsán, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!

Kapcsolat